Monday, October 15, 2018

PERCUTIAN KE LONDON-PARIS SEPT 2018 - DAY 3 (ST LUKE'S MEWS, PORTOBELLO MARKET, BIG BEN, HARRODS)

15 Sept - Sabtu

ST LUKE'S MEWS
Hari minggu sudah mari. Apalagi, pegi Portobello Market lah. Kiteorang sebenarnya tak minat sangat suasana market yang bersesak2 tapi ini first time untuk laki aku so bagi dia a taste of this place. Dari hotel kiteorang jalan kaki ke Gloucester Terrace RQ bus stop & naik bas no. 7. Sebelum sampai ke Portobello Market, kiteorang turun di Powis Garden Stop untuk bergambar di St Luke's Mews. Tempat ni kira femes la untuk orang2 yang minat "mews hunting". Mews ni asalnya deretan rumah2 yang dahulunya (dalam kurun ke 18-19) kandang kuda. Orang zaman dulu simpan kuda diorang kat tingkat bawah, tingkat atas bilik. Zaman sekarang ni semua dah diconvert jadi rumah je. Ada banyak mews yang cantik2 kat London ni tapi yang sempat aku round kali ni hanya di St Luke's Mews.



St Luke's Mews

Bercakap tentang mews ni aku kadang2 pelik tengok perangai sesetengah orang dalam Instagram. Post tempat cantik2 pastu bila orang tanya location kat mana, buat dek je. Bila orang puji, laju pulak dia reply. Haha. Orang2 macam ni pada aku jenis rasa diri bagus. Dia je nak nampak hebat, cool. Please lah. Tak dapat award pun dik gambar2 "onz" ko tu. Thats why aku sanggup buat research sendiri daripada buang masa tanya manusia2 bajet bagus mcm ni especially Instagram artis & budak2 instafamous. 

Ok back to St Luke's Mews. Masa tengah busy posing2 tetiba ada kereta datang, tapi dia gerak slow je. Aku pun tenunglah kereta tu, terpikir gak dia sesat jalan ke apa. Rupa2nya tempat aku berdiri tu rumah dia daaaa. Aiyoooo. Tu jam aku nak posing tu jam lah owner rumah datang. Mesti bengang je owner rumah tu kan. Haha. Nasib baiklah sempat snap picture ni. Sebenarnya dekat St Lukes Mews ada beberapa rumah lain yang aku target nak bergambar tapi sayang, keadaan rumah2 tu dah tak berapa elok, tak secantik dalam website. Aku dengar orang cakap owner rumah tu dah cabut pokok2 jasmine & basikal cantik depan rumah dia pun dah takde. Agaknya dia serabut kot tengok ramai sangat orang jadikan rumah dia sebagai port bergambar. Ntah la. 

Photographer pun dah mula buat muka boring, maklumlah lelaki mana minat mews2 hunting ni. So bergeraklah kiteorang ke Portobello Market. Masa ni orang dah ramai sebab dah pukul 11 pagi. Dekat area Portobello ni ada satu kedai biskut comel, Biscuiteers yang femes di kalangan instagrammers. Aku pun tak nak lepaskan peluang bergambar kat sini. Kesabaran tu kene tinggi sebab setiap saat akan ada je manusia yang photobomb. Susah nak dapat clean shot. Tapi photographer lagi lah kene sabar. Hehe.

PORTOBELLO MARKET


Biscuiteers, Notting Hill

Ok sesi bergambar dah setel, kiteorang pun jalan ke arah Portobello Road & mengharungi lautan manusia yang ada kat situ. Portobello Market ni banyak jual barang2 antik, ada gerai yang jual makanan, souvenir, baju, alatulis, dll. Kiteorang hanya beli souvenir poskad antik & 2 coaster Big Ben & Queen's Guard. Total £20 . Lepas beli souvenir singgah Amorino jap beli gelato, £7. Amorino ni takde kat Malaysia. Aku pilih perasa pisang, pistachio & hazelnut. Sedap! Cuaca masa ni pun dah tak berapa sejuk, aku pulak pegi pakai jaket bagai. Kalau tau lah cuaca tak sesejuk yang diharapkan memang aku tak pack jaket2 ni. Buat berat beg je. Nasib baik dapat makan aiskrim. Lega sikit.

Antique postcards @ Portobello market
Coaster @ Portobello Market


BIG BEN & WESTMINSTER BRIDGE

Dari Amorino kiteorang tunggu bas kat Notting Hill Gate Hillgate St (Stop D), naik bas no. 148 & turun kat Westminster Stn Bridge St (Stop H). Trip ke London kali ni aku cuba untuk lebih kerap naik bas sebab dah boring naik tube. Lagipun bila naik bas ni dapat gak tengok pemandangan kota London. Sistem bas kat London ni pun murah & senang tak macam kat Aussie dulu, confusing. Disebabkan aku dah pernah sampai di Westminster Bridge, perasaan teruja tu tak seperti kali pertama aku rasa 3 tahun lepas. Lagipun masa ni Big Ben & sebahagian Palace of Westminster diselubungi dengan scaffolders, so lagilah kurang menarik. Dengar kata kos restoration ni telan belanja sampai berbilion pound. Tak pasti berapa tahun baru setel so sape2 yang melancong ke London time ni agak rugilah pada aku. Aku tak selfie pun kat sini, just jalan2 & people watching je.

Masa aku pegi London tahun 2015 dulu takde pengadang jalan kat Westminster Bridge ni. Lepas Google baru aku tau yang diorang pasang pengadang jalan ni dalam tahun 2017, lepas beberapa kejadian pengganas yang mana seorang lelaki berkereta merempuh beberapa orang pejalan kaki pada 22 Mac 2017 & ada yang rempuh pejalan kaki guna van. Lepas kejadian tu diorang terus pasang pengadang kat 3 lokasi- Waterloo, Lambeth & Westminster Bridge. Baguslah kan. At least rasa selamat sikit. Aku paling takut bila tengah syok2 bercuti ade pulak kes2 pengganas macam ni. Nauzubillah, minta dijauhkan. Doalah banyak2 sebelum memulakan perjalanan.

Big Ben coaster
Lepas lepak2 kat River Thames, sebelum gerak balik aku just snap gambar coaster yang aku beli kat Portobello Market tadi. Jadilah satu gambar. Hehe. Kaki pun dah sakit tak larat rasanya nak jalan sampai ke London Eye semua tu. Lagipun ramai sangat orang. Aku rasa boots H&M yang aku pakai ni elok dicampak ke dalam sungai Thames. Lesson learnt. Lenkali nak travel aku pakai flat shoes Vincci biasa je. Lagi selesa. Dari Westminster Bridge kiteorang jalan kaki ke arah Parliament Square dan tunggu bas kat situ untuk balik semula ke Lancaster Gate. Sebelum sampai hotel, kiteorang singgah grocery shop jap beli snacks untuk kunyah2 dalam bilik.


FLAVORS OF INDIA

Untuk dinner kiteorang decide untuk makan dekat dengan hotel je. Malas nak jalan jauh. Tua dah. Hahaaa. Ada satu restoran India ni, Flavors of India namanya. Tak tau sedap ke tak. Bantai je lah labu. Kiteorang order beryani udang sebab itu je yang halal. Aku nak order teh masala tapi takde teh pulak. Yang ada arak & air kosong. Hmm so order still water je. Total £27. Rasa boleh la, tak pasti nak bagi berapa bintang sebab frust teh masala takde. Apa pun alhamdulillah, janji kenyang.

Dinner at Flavors of India

HARRODS

Perut dah kenyang baru ada semangat nak teruskan perjalanan. Aktiviti malam ni ialah ke Harrods. Walaupun aku tak teruja sangat nak ke Harrods sebab pernah masuk tapi aku temankan lah laki aku. Kiteorang naik tube je. Sampai kat Harrods terus pegi ke bahagian food hall. Bahagian beg mewah, jam mewah semua tu dok jeling2 je lah. Aku tak heran pun sebab aku bukan jenis kaki branded punye olang. Lepas tengok2 coklat rasa terliur la pulak. Macam2 design & bentuk. Semua menggiurkan. Dekat setiap coklat tu kalau ada alkohol diorang akan tulis kat situ. So jangan risau. Last2 beli coklat Charbonnel et Walker 100g £9.50. Dapatlah 7 ketul. Kiranya RM50 dapat 7 ketul coklat ketot2. Rasa dia? Memang unik & terbaiklah. Rasa coklat + rasa duit terbakar giteww. Hahaaaaaaa


Apron £30 hahaaa

Kat sini memang banyak lah plihan souvenir yang menarik, packaging comel2. Tapi aku tak beli apa2 souvenir pun. Sebab lepas ni nak ke Paris lagi. Beli kat Paris je lah. Tengah round2 tu aku ternampak apron Harrods, harga £30. Haha mengarut gile. Mula2 plan nak lepak coffee2 kat Harrod's Coffee Bar tapi penuh pulak. So kiteorang survey2 area Books & Gifts. Banyak kad & poskad yang menarik kat sini tapi tengok2 je lah. Sebelum keluar Harrods aku masuk tandas dia, saje nak tengok design dalam tu. Sekali bila masuk tak impressive langsung. Overall aku rasa Harrods ni agak overrated. Yang best pada aku hanya senibina bangunan & food hall dia je.




Masa nak selfie depan Harrods ni aku dikerumuni peminta2 sedekah berhijab, tak pasti orang mana, maybe dari Syria. Aku tak kisah nak mintak sedekah tapi cara diorang follow & agak memaksa tu yang buat aku rimas. Agaknya diorang ingat siapa yang keluar masuk Harrods ni semuanya kaya raya kot. Kiteorang jalan laju2 sebab takut gak malam2 ni, macam2 boleh jadi kan. Dari Harrods kiteorang naik bas no.14 kat Gerrard Place Chinatown. Tak pasti nak lepak mana malam ni so jalan2 area Soho je lah-7 Dials, Neal St, Monmouth St. Tempat ni kalau siang cantiklah, malam dah tak nampak apa. Kat sini banyak cawangan Cafe Nero, Cafe Concerto tapi last2 kiteorang lepak Starbucks je, 2 latte £5.20. Haha bagus gak. Save duit! Lagipun macam teringin nak tengok musikal Thriller malam besok, baik save duit untuk musikal kan. Lepas lepak kat Starbucks kiteorang naik tube balik semula ke hotel. Besok banyak lagi tempat nak cover so kene tido awal!

Monday, October 1, 2018

PERCUTIAN KE LONDON-PARIS SEPT 2018 - DAY 2 (LITTLE VENICE, PRIMARK, ALADDIN SHOW)

14 Sept - Jumaat

Hari kedua di London. Plan hari ni sepatutnya nak breakfast kat Quince Tree Cafe tapi laki aku teringin nak tengok teater so terpaksalah tukar plan sikit. Pagi2 kiteorang naik tube ke Tottenham Court Rd & jalan kaki ke Prince Edward Theatre beralamat di 15 Old Compton Street, Soho. Tujuan kiteorang datang awal pagi sebab nak beli tiket untuk show Aladdin malam ni pukul 7.30 malam. Harga tiket bergantung pada seating. Penjual tiket tu offer 2 pilihan, £27/pax kat bahagian belakang belah tepi atau £55/pax kat bahagian tengah. Tengah la cantik kan. Tapi tulah harga jauh beza. Lama gak kiteorang tercongok depan kaunter tu memikir. Last2 amik keputusan beli yang £55 tu. Memandangkan ni pertama kali kiteorang nak experience teater kat London, terpaksa la berkorban sikit.

8 Craven Hill to Prince Edward Theatre

Yay dah beli tiket!

Bab tiket dah setel, perut pun dah lapar. Sebelum pegi makan kiteorang sempat singgah Primark branch Tottenham Court Rd. Dah alang2 kat area situ kan. Laki aku beli souvenir untuk family dia. Aku pun usha2 baju budak2 untuk anak sedara aku. Time ni tak overcrowded sangat macam semalam. Lagi tenang nak shopping. Bajet aku pun tak banyak so aku beli 2 pasang je baju & seluar budak. Lagipun baru hari kedua. Rileks. Total 2 pasang £5.60.

Hasil tangkapan ketiga

Dari Tottenham Court Rd station kiteorang ke Warwick Avenue. Lokasi Quince Tree Cafe ni sebenarnya dalam Clifton Nurseries. Memang cantik gila tempat ni sebab konsep kafe dalam taman. Aku tau pasal kafe ni dari Instagram. Terus masukkan dalam itinerary. Hehe. Dari Warwick Av ke Quince Tree Cafe ni tak jauh pun lebih kurang 150m je. Kiteorang order 2 set cream tea, total £21Diorang kat sini panggil cream tea bukan sebab letak cream dalam air teh. Cream tea ni set air teh dengan scones. Scones tu pulak diorang akan bagi jam & clotted cream. Clotted cream ni berasaskan susu. Memang syok lepak sini sambil tengok pemandangan yang menghijau, cuaca pun just nice tak terlalu panas, tak terlalu sejuk. Yang kaki selfie pun mesti enjoy tempat ni sebab banyak port menarik untuk bergambar. Sis bagi 5 bintang!

Quince Tree Cafe @5A Clifton Villas




Cream tea set -  £21

Lepas makan scones kiteorang jalan2 di sekitar Little Venice. Kat Little Venice ni ada disediakan boat tour dari Little Venice ke London Zoo atau Camden Lock Market, perjalanan menaiki bot lebih kurang 45 minit. Harga dewasa £9/pax. Kiteorang tak naik pun boat ride ni sebab aku baca banyak mixed reviews, ramai jugak yang komplain cakap staf tak berapa ok, ade yang kene tinggal bot lah, macam2. Lagipun Regent's canal ni takdelah secantik canal cruise kat Amsterdam. So kiteorang just bergambar je kat sini. Aku pun dah pernah lepak sini dengan mak aku dulu. Nothing new for me. Kaki aku pun dah mula sakit2 masa ni, mungkin sebab beratur 3 jam kat imigresen 2 hari lepas pastu jalan non-stop semalam. I need rest!



Cukuplah tu kaki aku dah sakit

Dari Little Venice kiteorang balik semula ke hotel. Tak sanggup dah nak jalan mana2. Kaki aku cramp gila. Plan nak rehat sampai ke petang. Dalam pukul 5.30 petang, kiteorang keluar semula cari makan. Hajat di hati nak makan Indian food kat Dishoom @12 Upper St Martin Lane. Sekali bila dah sampai, line beratur punyelah panjang. Staf bagitau masa menunggu lebih kurang 50 minit. Memang aku dh jangka pun sebab tempat ni memang happening. Selalu packed. Hmm takde rezeki. So plan B carilah mana2 kedai halal berdekatan yang boleh dimakan. Last2 terjumpa kedai Bali-Bali @150 Shaftesbury Av. Kiteorang order nasi goreng, nasi putih, udang mente & 2 teh tarik. Total £38.50. Rasa ok lah, tawar sikit tapi mengenyangkan, alhamdulillah.

Bali-Bali cafe @150 Shafterbury Av

Lepas makan kiteorang gerak ke Prince Edward Theatre sebab kene masuk hall dalam pukul 7 malam. Sebelum sampai Prince Edward Theatre kiteorang lalu Palace Theatre. Memang cantik Palace Theatre ni. Ade show Harry Potter kat sini tapi sayang tiket semua dah habis. Takpelah dapat tengok Aladdin pun kira dah bersyukur sangat. Suasana di sekitar Prince Edward Theatre ni memang sesak. Maklumlah hari Jumaat, nak masuk hari minggu. Berpestalah diorang ni di pub2 yang ada. Sebelum masuk teater, diorang akan cek setiap bag atau backpack sebagai langkah keselamatan. 

Akhirnya lepas pukul 7 kiteorang dibenarkan masuk ke dewan. Aku dah happy gila masa ni sebab dapat seat baik punya. Sekali baru nak happy2 ade plak gergasi ni duduk depan aku. Aduhhhh sakit jiwa btol. Nampak kepala botak die je sepanjang 1st show. Penat aku dok teleng kepala sebab nak elak kepala dia yang besar tu. Nasib baik lepas show Part 1 tu ada break sekejap. Ada penjual ais krim lalu. Kiteorang pun beli lah aiskrim haagen dazs saiz mini 2 ketul, total £6. Dapatlah aku sejukkan hati aku yang panas ni. Lepas beberapa minit break Part 2 pulak bermula. Masa ni nasib baik laki aku sudi tukar tempat dengan aku. Yesssss! Finally!  


Kalau korang bengang tak ?????
Show Aladdin habis selepas 2 jam 30 minit (termasuk break time). Pada pendapat aku 1st part lagi happening daripada 2nd part. 1st part banyak tukar props, kostum yang menarik & banyak bling2, kesan piroteknik pun gempak terutama sekali aksi genie dalam gua tu. Part tu yang paling best pada pendapat aku. 2nd part dah tak berapa mengagumkan. But overall it was a good show! Tak sia2 lah beli tiket. Korang boleh tengok trailer Aladdin musikal kat sini . Lepas habis show kiteorang jalan ke arah Tottenham Court Rd untuk balik ke hotel. Nak jalan ke tube station pun mencabar sebab punyelah ramai manusia bersesak2, semua keluar serentak, bertembung pulak dengan pengunjung2 pub yang berdekatan, ada yang mabuk pulak tu. Sebelum sampai di tube station kiteorang singgah Starbucks minum ice latte sekejap. Lepas tu barulah naik tube balik semula ke hotel. Itu sahaja untuk hari kedua. Tunggu update seterusnya!



Saturday, September 29, 2018

PERCUTIAN KE LONDON-PARIS SEPT 2018 - DAY 1 (KLIA-AUH-LHR, Bayswater, Oxford St, PRIMARK)

12/13 Sept 2018 - Rabu/Khamis

Syukur. Segala puji bagi Allah. Tahun ni aku dapat jejakkan kaki ke London sekali lagi. Kali terakhir Oktober 2015 dengan mak aku (post 2015 tak sempat nak siapkan, sorry guys). Kali ni aku siapkan ok, insyallah. Nak pegi bercuti ni memanglah happy tapi perkara pertama yang aku fikir lepas dah book flight ticket is dekat mana nak hantar kucing2 aku untuk boarding. Dulu aku hanya ada seekor kucing. Sekarang dah ada 6 ekor. Semuanya kucing2 rescue yang aku dah vaksin dan mandulkan.

Bercakap tentang cat boarding ni, aku ada pengalaman ngeri yang aku nak share. Beberapa bulan lalu semasa cuti raya, aku hampir2 nak hantar kucing2 aku ke rumah seorang makcik ni di Kasturi Heights, Nilai. Aku dapat nombor makcik ni dari jiran aku. So aku assume it should be a good place lah kan. Bila aku hantar kucing2 aku ke sana, mak aii. Speechless! Tempat sangat kotor, berlalat, kucing dikurung dalam keadaan busuk, tak terurus. Kandang diletak di luar rumah, kawasan belakang rumah pulak bersemak samun. Kucing2 yang dihantar pun dia tak kisah dah vaksin ke belum. Semua dia tibai. Masa aku datang makcik tu takde, yang ada cuma laki dia. Bila aku decide untuk cancel boarding, laki dia dok pandang aku siap tanya "Eh tak jadi ke?"

"What the F? Of course lah tak jadi" Aku cakap dalam hati je. Ikutkan hati nak je aku sound pakcik tu tapi aku cover line je lah. Aku kesian gila dengan kucing2 yang ada kat situ. Aku harap korang yang baca posting aku ni, tolong forward info ni supaya JANGAN HANTAR KE SANA. So untuk trip kali ni, aku lebih berhati2. Aku book 14 hari boarding di Cat Stop Centre, Puchong. So far harga dia memang ok & kebersihan nampak memuaskan. Banyak tempat lain yang lagi cantik & ada aircon bagai, macam Catzonia tapi harga tak leh blah, terlalu mahal untuk aku. Pagi Khamis 12 Sept, dengan berat hati aku hantar kucing2 aku ke Cat Stop Centre. Dua minggu nak berpisah dengan anak2 bulus kesayangan. Huhu sedih wei.

Muka sedih je kene tinggal:(

Lepas setel cat boarding, kiteorang gerak ke KLIA naik Grab. Flight pukul 7.45pm, Etihad Airways. Seating arrangement 2-4-2, Airbus 330. Kiteorang dapat window & aisle seat. Flight berlepas mengikut jadual, no delays alhamdulillah. Selepas 7 jam, kiteorang sampai di Abu Dhabi Airport, transit 3 jam kat sini. Sempat lah singgah beli souvenir sekejap. Aku beli fridge magnet AED25 & charm bracelet untuk mak aku, AED30. Barang2 kat sini memang mahal. So tak dapatlah nak beriya sangat shopping. Lagipun kiteorang hanya tukar AED100 sahaja. Dapatlah nak minum kopi kat Costa Cafe sambil tunggu next flight. 



In flight meal from KLIA-Abu Dhabi

Fridge magnet & charm bracelet @ Abu Dhabi Airport

Costa cafe @Abu Dhabi Airport - Total AED43

Flight ke London bertolak pukul 2.40 pagi, Airbus 380. Seating luas sikit, 3-4-3. Ade passanger sebelah aku so tak dapatlah nak melunjur kaki. Kejung lah aku selama 7 jam lebih ke London. Huhu. Penantian itu satu penyiksaan. Akhirnya pukul 6.50 pagi waktu London kiteorang sampai di Heathrow Airport. Yayy! Baru nak yay yay sekali tengok line punyelah panjang kat imigresen. Dah la penat naik flight 14 jam, kene beratur pulak. Kali ni queue sangat teruk. 2015 masa aku pegi London dulu takde lah teruk macam ni. Staf airport sampai hulur air mineral untuk kiteorang sebab terpaksa beratur berjam2! Kesian kat orang2 tua, lama diorang kene diri. Akhirnya kiteorang lepas imigresen lepas hampir 3 jam menunggu giliran! Gila tak? Memang serius tak efisien Heathrow ni.

Heathrow Airport

Lepas collect luggage kiteorang bergegas ke arah train platform untuk ke Paddington. Tak sabar rasanya nak check-in hotel. Ade perubahan sikit tentang train ke Paddington ni. Dari airport ke Paddington station £10.30/pax, naik TFL Rail. TFL Rail ni lagi murah dari Heathrow Express. Ade ticket machine kat situ, korang tak payah susah2 beli Oyster Card kat kedai mana2. Kiteorang beli 2 Oyster Card dengan top up £30 seorang. Total £70. Salah satu advantage booking hotel di kawasan Paddington ialah korang tak perlu nak transfer train banyak kali dari airport. 


Ikut anak panah ke arah TFL platform


Platform TFL Rail
Inside TFL Rail

Perjalanan dari airport ke Paddinton tak lama, lebih kurang 30 minit je. Rasa bersyukur sangat book hotel di area Paddington. Kalau tak azab nak mengangkut luggage turun naik tukar2 train macam pengalaman aku di London dulu. Sampai je di Paddington Station kiteorang naik tingkat atas & jalan ke arah Grand Union Canal Exit. Sebenarnya kiteorang salah exit. Sepatutnya ke arah St Mary's Hospital. Dari Paddington ke hotel hanya 500m, tapi disebabkan tersilap, jauh la sikit berjalan. Akhirnya sampai juga di hotel yang beralamat di 8 Craven Hill, Paddington. Fuh lega! Walaupun kiteorang tak dapat check in sebab bilik belum ready, kiteorang letak luggage dulu & jalan kaki ke Tukdin untuk lunch.

Paddington Station

Ada escalator & lif kat Paddington Station

Leganya dapat makan kat Tukdin. Kiteorang order nasi goreng, nasi lemak & 2 teh tarik. Total £20. Nasi lemak nampak kurang menyelerakan, nasi goreng aku ok lah sedap walaupun nampak macam nasi goreng kosong je. Tukdin ni 70m je dari hotel. Haha terbaik. Lepas makan kiteorang pegi hotel balik tanya reception boleh check in awal ke tak. Alhamdulillah bilik pun dah ready & kiteorang menapak ke tingkat 2. Kene ingat ye accommodation kat London ni takde lif, Bilik yang kiteorang book memang sangat2 berbaloi. Luas, ada kitchen, ada tingkap mengadap pokok2. Cuma toilet je kecik sikit, takde bathtub. Total 6 malam di 8 Craven Hill £588.60 melalui Booking.com. 

Total lunch £20 @ TUKDIN

8 Craven Hill, Paddington

Our room for 6 nights

Alhamdulillah bilik sangat2 selesa. Dapatlah rehatkan badan sampai ke petang. Dalam pukul 5.30 petang kiteorang keluar balik cari SIM Card. Aku dah google siap2 lokasi Three. Three ni antara prepaid sim card provider yang ada kat London. Branch yang terdekat dengan hotel kiteorang ialah di 124 Queensway, Bayswater. Lebih kurang 800m jalan kaki. Sebelum tu sempat singgah Malaysia Hall Canteen, saje tengok2.  Sampai je kat Three kiteorang beli 2 SIM card PAY AS YOU GO plan, 5GB data, £15/pax. 


From hotel to Three SIM
Malaysia Hall Canteen entrance
Beli SIM card at THREE

SIM dah setel, kiteorang jalan kaki ke Lancaster Gate. Tunggu bas no.94 ke Piccadilly Circus. Dulu masa aku kt London aku naik Hop on Hop Off. Kali ni nak jimat duit sikit, naik bas biasa je. Bila naik bas touch je Oyster Card tu di card reader. Kalau boleh duduk atas lah. Korang boleh nampak pemandangan bandar London yang lebih cantik. Sampai je kat Piccadilly Circus, kiteorang jalan kaki all the way to Primark. Sambil jalan2 tu masuklah semua kedai famous macam River Island, Topshop, H&M, Bodyshop, dll. Aku masuk BodyShop sebab nak beli shower gel. Memang tak bawak shower gel dari rumah. Kebetulan ada promosi beli 1, yang second separuh harga. So aku beli 2 botol, £7.50.





Hasil tangkapan pertama £7.50

Lepas tu kiteorang masuk Primark pulak. Suasana sepanjang Oxford St ni memang sangat crowded tapi happening. Ni kira tempat wajib lah kalau melancong ke London. Dekat primark aku target beli baju tido je & souvenir untuk family. Pyjamas set dia cantik2 tapi sayang banyak saiz dah habis. Tinggal saiz XS & XXL je. Dalam banyak2 tu aku berjaya dapat selai je saiz S, £10 & stokin 5 pasang £1.80. Murah gila.

Baju2 di PRIMARK



Hasil tangkapan kedua -pyjamas set £10

PRIMARK dah setel kaki pun dah penat. Masa ni dah pukul 9 malam. Kiteorang naik tube dari Marble Arch ke Bayswater. Target nak beli groceries sikit kat Sainsbury's. Plan nak masak pasta simple2 je besok. Aku beli fettucine, cendawan, udang, roti, cili padi, sayur, bawang, air mineral & aiskrim. Total £16.75. Tak beli banyak sangat bahan sebab tak nak membazir. Dalam pukul 11 malam kiteorang sampai hotel balik. Penat! Tak jadi nak makan roti ke buat air ke apa. Lepas mandi terus tido. ZZZZZZZZ. That's all for day 1!

Groceries @Sainsbury's